maanantai 23. kesäkuuta 2014

VÄLIKATSAUS: Paljonko vaatteita tarvitsen?


Aiemmassa farkkupostauksessa totesin, että kolmillakin farkuilla pärjää. Entäs muut vaatteet? Montako kauluspaitaa, t-paitaa, tai neulepaitaa minulla on ja montako tarvitsen?

Lasken nyt mukaan vain kotona olevat vaatteet, joiden olemassaolo on tiedossani, ja jotka ovat kaupunkikäyttöön suunnattuja. En siis pohdi tällä kertaa ulkoiluvaatteitai ja leirivaatteitani. En ota talvivaatteita eli villapaitoja yms. jotka majailevat varastossa nyt lukuun mukaan.
Suluissa olevat luvut ovat veikkauksiani vaatteen määrästä, mikäli se ei osunut oikeaan, ei pahemmin mennyt pieleen!

LEGGINSSIT

Monetko minulla on? Kolmet pitkät ja yhdet lyhyet.
Monetko tarvitsen? Kahdet pitkät ja yhdet lyhyet
Mihin tarvitsen? Käytän viileällä/kylmällä säällä fakkujen alla ja kotona hengaillessa


FARKUT

Monetko minulla on? Viidet
Monetko tarvitsen? Kolmet
Mihin tarvitsen? Kahdet arkikäyttöön + yhdet paremmat

NEULETAKIT

Montako minulla on? Viisi
Monetko tarvitsen? Kaksi, maksimissaan kolme
Mihin tarvitsen? Yksi musta, joka menee kaiken kanssa, yksi värikäs mustien paitojen kanssa, ehkä yksi erikoisempi.

SHORTSIT

Monetko minulla on? Kuudet ( 5) 
Monetko tarvitsen? Kolmet
Mihin tarvitsen? Yhdet mustat, yhdet vaaleammat/erikoiset ja yhdet farkunsiniset.
(Karsin nyt pois kahdet shortsit, jäljelle jäi siis neljät.)

KAULUSPAIDAT

Montako minulla on? Kuusi (5)
Montako tarvitsen? Kolme
Mihin tarvitsen? Yksi juhliin, kaksi käyttöön.
( Karsin näistä tässä kohtaa yhden pois)

ARKIMEKOT 

Montako minulla on? Viisi
Montako tarvitsen? Kolme
Mihin tarvitsen? Jatkuvaan käyttöön, perusvärisiä, ehkä yksi erikosempi.
Nyt ei tosin ole aiettakaan luopua yhdestäkään tällä hetkellä omistamastani mekota, sillä olen totaalisen hullaantunut niihin!

T-PAIDAT

Nyt siirryttiin vaikeimpaan osioon!

Montako minulla on? ainakin 25 
Montako tarvitsen? En osaa tarkkaan vielä hahmottaa, tavoitteena on kuitenkin alle 15 paitaa ( ei saa haukata liian suurta palaa)
Mihin tarvitsen? - 

Montako olen käyttänyt viimeisen kuukauden aikana? Kädessäni oli kaksikymmentäkaksi t-paitaa, jotka otin tangosta. Niistä olen käyttänyt viimeisen kuukauden aikana yhdeksää. Kolmetoista on siis lojunut kaapissa käyttämättöminä. 
Nyt poistin kuusi t-paitaa. 

HUPPARIT

Montako minulla on? Kuusi
Montako tarvitsen?  kolme tai neljä
Mihin tarvitsen? Seurakuntahuppari (joka on pakollinen)+ ohut huppari ja paksu huppari ja talveksi karvakauluksinen
Poistin nyt yhden hupparin.

Lisäksi karsin 4 paria alushousuja.

Päivän saldo on siis - 14 vaatetta! Jippikajea! Tämänhetkisestä vaatemäärästä ( tarkasteltujen vaatteiden suhteen) näyttää siis olevan vähennettävissä 23.

Farkkuprojekti takanapäin

Huh! Nyt olen tyytyväinen! Sain vihdoin laitettua pois farkkulaatikosta kahdet farkut, jotka ovat siellä lojuneet käyttämättöminä jo vaikka kuinka kauan. Täytyy myöntää, että meni hetki jopa juhannuksen jälkeen miettiä, että mitkä farkut sieltä pois laitoinkaan. Niin tarpeelliset ne farkut olivat. Nyt olen tyytyväinen viisiin farkkuihini:

1. Mustat rakkauteni, eniten käytössä olevat tiger of swedenin farkut
2. Tummanvihreä kirpparilöytö, zara
3. Viininpunaiset, näistä vanhimmat, gina tricot
4. Puna-musta-kelta-valko-ruudulliset rokkifarkkuni, ties mistä
5. Valkoiset juhlafarkkuni crockerilta

Vähiten tulee tietenkin käytettyä paremmiksi farkuiksi tarkoitettuja juhlafarkkujani. Ainoa perustelu niidne olemassaololle onkin se, että juhlapaitani ovat kaikki mustia, enkä viitsi pukeutua kokomustaan tai kuluneisiin värillisiin farkkuihini, joten valkoiset farkut ovat jäljellä juhlia varten. Muuten en niitä käytä. Istuvat kyllä hyvin ja ovat hyvin jalassa.

Mustat, viininpunaiset ja tummanvihreät farkkuni ovat jokapäiväisessä käytössä. Sopivien farkkujen löytäminen on aina niin vaikeaa, että haluan farkuiltani kestävyyttä. Mustat tiger of swedenin farkut ovat majailleet kaapissani joulukuusta lähtien ja tummanvihteät zaran farkut muutaman kuukauden pidempään. Molempiin olen erittäin tyytyväinen.

Ainakaan tähän mennessä tiger of swedenit eivät ole venähtäneet yhtään, ainoastaan muotoutuneet paremmin jalkojen muotoihin. Ne eivät ole venyneet edes polvien kohdalta!! Aina aiemmin farkkuihini hyvin nopeasti venähti kamalat polvipussit. Käytän niitä 3/4 kerroista kun pukeudun farkkuihin, niiden täydellisen istuvuuden vuoksi.

Ei tummanvihreissä farkuissanikaan ole mitään vikaa. Ne olivat olleet selkeästi kovassa kulutuksessa jo ennen kuin pelastin ne kirpparilta vitosella. Pientä kulumaa näkyi taskujen reunoissa yms. Mutta kyllä ne ovatkin käyttöä kestäneet.Hieman ovat venähtäneet, mutta eivät niin paljoa, että muoto olisi kadonnut.

Viininpunaiset farkut ovat jäänne yläkoulun gina tricot - valtakaudelta. Ovat kaikkea muuta kuin laadukkaat, mutta aion käyttää ne loppuun. Ruudulliset farkut on varatta festareille ja rock keikoille.

Viimeinen tavoitteeni farkuissa on supistaa niiden määrä kolmeen. Nykyiset farkut ovat kuitenkin kaikki melko hyvin istuvia ja pääosin laadukkaita, joten aion käyttää ne loppuun.

Vuodessa mittava 20 farkun kokoelmani on supistunut viiteen, tulevaisuudessa toivottavasti kolmeen. Ei huonommin. Yksi tärkeä etappi takanapäin. Olen ottanut taas askeleen eteenpäin projektissani.

maanantai 16. kesäkuuta 2014

Tavaran karsiminen ja järjestelmällisyys

Tavaraa karsiessani olen vihdoin ymmärtänyt mikä on säilytysjärjestelmien eli kaiken maailman lokerikkojen ja laatikoiden idea. Aiemmin, kun kaikki laatikot tursusivat tavaraa, en pystynyt millään käsittämään mikä järki olisi jakaa laatikko vaikkapa puoliksi kahdella korilla, ei se tavaroiden mahtumista olisi edistänyt. Päin vastoin, korithan veivät laatikoista vain hyödynnettävää säilytystilaa.

Nyt kun tavaroiden määrä on hyvin selkeästi vähenynyt, alan jo pikkuhiljaa ymmärtää säilytyslokerikkojen idean. Tavarat on jo mahdollista saada mahtumaan niihin, ja nehän onkin ihan kivoja. Ostinkin juuri ikeasta ihanan uuden lokerikon yhteen jatkuvasti sekaiseen laatikkooni. Tavarat asettuivat
siihen kauniisti ja jopa mahtuivat!




Viikonlopppuna karsittua:

- 5 tussia
- 2 yliviivauskynää
- 4 lyijykynää
- rikkinäiset korvikset
-kaulakoru
-sormus

Ei mikään iso saldo,  mutta parempi kuin ei mitään.

torstai 12. kesäkuuta 2014

Tilan tuntua - vihdoin

Pikkuhiljaa tavaran karsiminen alkaa näkyä selvemmin ja selvemmin. Samalla jatkuva riitely äidin kanssa siitä, onko muualla asunnossa liikaa tavaraa jatkuu ja pahenee. Yritän kaappi kaapilta käydä esimerkiksi vessan kaappeja läpi, mutta eihän sitä toisten tavaroita voi laittaa pois. Lähinnä tulee vanhentunutta, rikkinäistä ja silkkaa roskaa laitettua pois. Vaatehuoneessa, jossa tuntuu että seinät kaatuvat päälle ja hukun tavaraan, on kaikki tietenkin tarpeellista. Myös ne uudet, vielä pussissa olevat pyyhkeet, jotka tulevat käyttöön seuraavaksi kun jotain laitetaan pois. Ainiin, mutta pyyhkeitä ei nyt kyllä voi laittaa pois, kaikki ovat tarpeellisia ja käytössä. Niin varmaan.

Mutta miltä omassa pikku paratiisissani näyttää tällähetkellä?

Ensiksi on pakko näyttää muutos siellä, minne tavarat tasoilta ovat kadonneet. Laatikoihin on tosiaan tullut lisää tilaa.

Tässä on lähtötilanne, josta tavaraa karsin jo aiemmassa postauksessa...


  ja laatikkoon jäi tämän verran tavaraa.


Miltä sama laatikko näyttää nyt? Lupaavalta. Neljä tavaraa laatikkoon on tullut lisää, mutta ei suinkaan uusia, vaan toisesta laatikosta kun se tyhjentyi muuten tyhjäksi. En ottanut niitä kuvaan mukaan.


Mutta sitten huoneeseen:








 Ja vaatekaappi, jonka sisällössä riittää vielä karsittavaa... Ja unohtakaa kaikki elfa-korien ja vaatetangon yläpuolella. Siinä on osa meidän pyyhevarastostamme, jota tilanpuutteen vuoksi on jatkettu huoneeseeni. Ettei vain lopu kesken.


 Sisäisen sekavuuden pyrin kätkemään piiloon vaatekaappien ovien sisään. Silloin sitä tarvitsee katsoa vain kun huvittaa, muuten se pysyy piilossa.. Kerään tänne mietelauseita, inspiskuvia ja kaikkea hyödyllistä, kuten kasvissyöjien ravintopyramidin.


Tää on ehkä mun lempparikohta mun huoneessa. Toi hylly. Tyhjää ja muutama koriste-esine. Tähän mä pyrin, hyllyn tarkoituksena on motivoida mua eteenpäin projektissani. Pöydällä olevia tavaroita pitäis vielä karsia :)


Ja mitä nyt on tullut karsittua? Viimisen viikon saldo on tämä:

- 2x tennarit
- puman lenkkarit
- sukkiksia, monta ( karsin niitä vielä lisää)
- urheilukerrastoja
- urheilupaita
- trivial pursuit
- hiusväri
- t-paita
- hiusharja
- bikinit
- aurinkolasikoteloita
-vanha suuvesi
- BB-voide pusseja
- rasvoja

maanantai 2. kesäkuuta 2014

Mistä näitä vaatteita oikein tulee?

Nyt on vaatekaappi hyvä. Mulla on kaikki vaatteet tässä, mitä tarvitsen. Nyt on tilaa, ja pysyy vieläpä helposti siistinäkin.  Kyllä nyt kelpaa.

Ja sitten äiti tulee, ja kaivaa jostakin kasan vaatteita. "Nää oli talvisäilössä." Just joo, niin varmaan. Saan ne käytyä läpi, ja hieman tyytymättömänä laitan muutaman paidan lisää vaatekaappiin. Onhan ne sentään hyvin istuvia, kauniita ja laadukkaita. Sopivat minun kaappiini.

Kas, toinen pino vaatteita on ilmestynyt talvivarastosta. Ja kolmas. Ja neljäs. Ei mulla ihan oikeasti voi olla näin paljoa näitä vaatteita! Sitten mökiltä paljastuu oikea pesäke. Näitä kapinallisia en muistanutkaan! Piruvie, en ole enää läheskään niin tyytyväinen kuin olin. Vaivalla karsimani vaatemäärä tuplaantui kiusallisesti. Tuntuu vieläpä, että kaikki ne ovat tarpeellisiakin. Ja hyviä vaatteita. Varmaan menevät käyttöön! Menisiväthän ne muuten, muttakun kaapissa on paljon muitakin tarpeellisia ja hyviä vaatteita jotka haluaisivat tulla puetuiksi.

Murr... Täytyy kai vain yrtittää jaksaa ja jaksaa karsia lisää ja lisää. Ei minullakana ihan ehtymättömästi niitä vaatteita voi talvisäilössä lymytä- Kyllä ne joskus loppuvat. Loppuvathan?

(Korko)kenkien suhteen olen tyytyväinen. Olen siis todellinen korkokenkäfanaatikko, kuten varmaan puolet naisista. Huima 180 sentin pituuteni kuitenkin hieman rajoittaa korkokenkärakkauttani, onneksi. Nyt jäljjellä on neljät: yhdet matalakorkoiset punaiset, todellinen löytö, vintagea; mustat, melkokorkeakorkoiset simppelit narukorkkarit; nahkaiset, ruskeat käyttökorkkarit sekä mustat tanssikengät, jotka ovat suomalaista tuotantoa ja kauniin yksinkertaiset, mutta eivät valitettavasti vain istu jalkaani. Mutta eihän niitä voi pois heittää. Kyllä välillä sitä huomaa, että turhan tavaran säilyttämisestä on oikeasti todella vaikeaa päästä eroon. Harmillista. Kaipa se tästä pikkuhiljaa. Kahdet kengät, yhdet ballerinat ja yhdet korkokengät laitoinkin juuri pois. Ja ostin kolmet (täydelliset) tilalle.

Tänään lipaston kulmalle ilmestyneen vaatepinon kimppuun kävin raivokkaasti. Ei huonompi lopputulos. Tässä lähtötilanne (tässä pinossa):
8x shortsit
4x toppi
11x paita


Lopputilanne näyttää tässä pinossa jo paremmalta:

2x shortsit, joista toiset luultavasti lahjoitan pois kun ottaja löytyy, siihen asti käytössä
4x paita, joista yksi lähtee kesän jälkeen autaamille vaatekaapeille

Mut menee kirpparille tai uffille.



Ja tottakai, ainakun lähtee jotain vanhaa erehtyy palaamaan vanhoihin tapoihin ja hankkii jotain uutta:

Molemmat hankittu siivouspäivän kirpparilta. Marimekon jokapoika- paidasta olen jo hetken haaveillut, ja nyt se tarttui käyttämättömänä mukaani kympillä. Toisen mekon hinnasta ei tietoa, se on äidin ostosten perua.

Kirpparista tuli muuten mieleen, että luulin postanneeni siitä jo, mutta blogger onkin kiusannut minua, jättänyt sen julkaisematta ja tallentanut luonnoksena vain ensimmäisen lauseen. Noh, jokatapauksessa kirpparilla ei mennyt montaa vaatetta, saldokin taisi olla max sen kolmekymmentä euroa. Hieman turha reissu tuntui olevan. Noh, viikonloppuna uudestaan toiselle kirpparille.

Ennen kirpparia ehdin muuten karsia 15-20 tavaraa, vaatetta, joista olisi ollut lista blogipostauksessa. Nyt ei ole, koska en muista niitä enää. Harmi. Paljon kuitenkin lähti vielä etenkin vaatekaapista.


Mistä näitä vaatteita oikein tulee?

Nyt on vaatekaappi hyvä. Mulla on kaikki vaatteet tässä, mitä tarvitsen. Nyt on tilaa, ja pysyy vieläpä helposti siistinäkin.  Kyllä nyt kelpaa.

Ja sitten äiti tulee, ja kaivaa jostakin kasan vaatteita. "Nää oli talvisäilössä." Just joo, niin varmaan. Saan ne käytyä läpi, ja hieman tyytymättömänä laitan muutaman paidan lisää vaatekaappiin. Onhan ne sentään hyvin istuvia, kauniita ja laadukkaita. Sopivat minun kaappiini.

Kas, toinen pino vaatteita on ilmestynyt talvivarastosta. Ja kolmas. Ja neljäs. Ei mulla ihan oikeasti voi olla näin paljoa näitä vaatteita! Sitten mökiltä paljastuu oikea pesäke. Näitä kapinallisia en muistanutkaan! Piruvie, en ole enää läheskään niin tyytyväinen kuin olin. Vaivalla karsimani vaatemäärä tuplaantui kiusallisesti. Tuntuu vieläpä, että kaikki ne ovat tarpeellisiakin. Ja hyviä vaatteita. Varmaan menevät käyttöön! Menisiväthän ne muuten, muttakun kaapissa on paljon muitakin tarpeellisia ja hyviä vaatteita jotka haluaisivat tulla puetuiksi.

Murr... Täytyy kai vain yrtittää jaksaa ja jaksaa karsia lisää ja lisää. Ei minullakana ihan ehtymättömästi niitä vaatteita voi talvisäilössä lymytä- Kyllä ne joskus loppuvat. Loppuvathan?

(Korko)kenkien suhteen olen tyytyväinen. Olen siis todellinen korkokenkäfanaatikko, kuten varmaan puolet naisista. Huima 180 sentin pituuteni kuitenkin hieman rajoittaa korkokenkärakkauttani, onneksi. Nyt jäljjellä on neljät: yhdet matalakorkoiset punaiset, todellinen löytö, vintagea; mustat, melkokorkeakorkoiset simppelit narukorkkarit; nahkaiset, ruskeat käyttökorkkarit sekä mustat tanssikengät, jotka ovat suomalaista tuotantoa ja kauniin yksinkertaiset, mutta eivät valitettavasti vain istu jalkaani. Mutta eihän niitä voi pois heittää. Kyllä välillä sitä huomaa, että turhan tavaran säilyttämisestä on oikeasti todella vaikeaa päästä eroon. Harmillista. Kaipa se tästä pikkuhiljaa.

Tänään lipaston kulmalle ilmestyneen vaatepinon kimppuun kävin raivokkaasti. Ei huonompi lopputulos. Tässä lähtötilanne (tässä pinossa):
8x shortsit
4x toppi
11x paita


Lopputilanne näyttää tässä pinossa jo paremmalta:

2x shortsit, joista toiset luultavasti lahjoitan pois kun ottaja löytyy, siihen asti käytössä
4x paita, joista yksi lähtee kesän jälkeen autaamille vaatekaapeille

Mut menee kirpparille tai uffille.