maanantai 28. joulukuuta 2015

Pakkailupuuhissa

Huhuh!

Vaikka tuntuukin, että paljon on tavaraa taas laitettu pois edellisen muuton jäljiltä, paljastuu pakatessa vaikka mitä, minkä olemassaolosta sinulla ei ollut hajuakaan! Eikä edellisestä muutostakaan ole niin paljoa aikaa.

Otin tavoitteeksi täyttää ison pahvilaatikon tavaroilla, joita en halua uuteen asuntoon viedä. Paljon sinne päätyi tavaraa, ei todellakaan mennyt kauaa kun se täyttyi. Enimmäkseen tavaroita, jotka ovat olleet lainassa esimerkiksi vanhemmiltani. Nyt olen tyhjentänyt laatikkoa pikkuhiljaa jo useampaan kertaan, sillä se täyttyy jatkuvasti uudelleen. Sinne päätyneitä tavaroita palauttelen omistajilleen tai kierrätän eteenpäin.

Nyt on muuttoilmoitus tehty ja uusi opintotuen asumislisähakemus kirjoitettu. Vielä pitäisi paneutua sähkösopimuksen tekemiseen sekä kotivakuutuksen hankkimiseen. Kivaa kämpässä on se, että sekä vesi, että sähkö menevät kulutuksen mukaan - asumismenoihin pääsee siis itse oikeasti vaikuttamaan.

Enää ei ole edes montaa päivää jäljellä muuttoon. Ihan kohta mulla on uuden asunnon avaimet taskussa! Ootan sitä niin niin innolla! :) Palailen asuntoasioissa kunhan olen saanut avaimet - sitten on luvassa hieman kämpän esittelyä!

maanantai 21. joulukuuta 2015

"Raha tekee onnelliseksi vain, jos sillä tekee matkan"

Sen enempää nyt tähän hätään purkamatta, suosittelen kaikkia lukijoita kurkkaamaan Riku Rantalan lauantaikolumnin Helsingin sanomissa

http://www.hs.fi/matka/a1450410394533

Riku tuo esille hyviä ajatuksia rahasta, materiasta ja kokemuksista.
"Materia menettää arvonsa, mitä kauemmas hankintahetkestä mennään. Mutta jo pelkkä matkan suunnittelu ja odotus synnyttävät ihmisissä iloa itse kokemuksesta puhumattakaan."

torstai 17. joulukuuta 2015

Tavaroiden karsimisen ABC osa 2: Projekteilla motivaatiota jatkaa!

Kaappien kimppuun käyminen tuntuu puuduttavalta. Miten saan motivaatiota karsimiseen?


Itse löysin motivaation karsimiseen projektistani. Tässä esittelen muutaman lemppariprojekteistani. Kaikkia en ole itse päässyt toteuttamaan, mutta olen kuullut ja lukenut niistä hyviä kokemuksia.

Koska Turussa on niin märkää ja sateista piristän teidän päivää kuvalla, jossa edes hieman lunta. Kuva on meijän ajoreissulta lokakuussa, kuka tunnistaa tunturin?
1. Sata tavaraa

 Minun projektini oli sata tavaraa kuukaudessa. Kuukauden aikana kirjasin kaikki poistamani tavarat ylös, ja laskin summaa yhdestä ylöspäin. Toteutin projektin siten, että poistin kasan kyniä yhtenä "tavarana", jotta sain tavaraa oikeasti poistumaankin. Projekti toimi minula ainakin erittäin hyvin, sillä selkeä tavaramäärätavoite sekä aikaraja. Mikäli haluaa nopeammin tuloksia, kannattaa lyhentää aikarajaa esimerkiksi yhteen viikkoon



2. Kuukauden tehokas karsimisstartti 



Mikäli tavaraa on valtavasti kannattaa kokeilla kuukauden projektia, jonka aikana poistetaan paljon tavaroita. Kuukauden ensimmäisenä päivänä laitetaan pois yksi tavara. Seuraavana päivänä pois laitetaan kaksi tavaraa, kolmantena kolme jne. Tavaroiden on oltava pois asunnosta keskiyöhön mennessä. Tällä keinolla saat kuukaudessa valtavan määrän tavaraa poistettua, yli 450 tavaraa.


3. Tavara päivässä tietyn ajan - vuosi/100 päivää

Tässä projektissa poistetaan tavara päivässä joka päivä esimerkiksi vuoden tai sadan päivän ajan. Projektissa poistuvien tavaroiden määrä riippuu täysin prjektin kestosta. Mikäli haluaa nähdä, mitä tavaroita on poistunut kannattaa kirjata ylös, mitä tavaroita on laittanut poistoon. Näin projektin jälkeen näkee, mitä kaikkea turhaa on laittanut pois.

4. Jätesäkki täyteen

Tämä projekti sopii erinomaisesti lyhyessä ajassa - yhdessä illassa tai vaikka viikonlopussa. Tässä projektissa otetaan tavoitteeksi täyttää poistettavilla tavaroilla yksi jätesäkki tai vaikkapa iso pahvilaatikko. Itse otin ison pahvilaatikon täyttämisen poistettavilla tavaroilla tavoitteekseni muuton aikana.

5. Henkaritemppu


Tämä vinkki on kätevä vaatteiden karsimisessa etenkin, mikäli pidät paitojasi henkarissa. Projektin aluksi kaikki tangolla olevat henkarit käännetään väärin päin tangolla. Aina, kun käytät jotain henkarissa olevaa vaatetta, käännä tämä henkari oikein päin. Projektin aikarajaksi voi asettaa kuukauden tai vaikka kolme kuukautta. Projektin lopuksi tarkastellaan vaatteita, joiden henkarit roikkuvat tangolla edelleen väärin päin. Ovatko ne vaatteita, jotka haluat säilyttää kun ne eivät ole päällesi päätyneet?


6. Pois silmistä, pois mielestä!


Onko sinulla tavaraa, jota "saatat tarvita" ja joka sen vuoksi hengailee yhä kaapiessasi? Tästä tavarasta pääsee helpoiten eroon pakkaamalla sen laatikkoon, teippaamalla kiinni ja sijoittamalla jonnekin kaapin perälle tai vaikka vintille. Muutaman kuukauden päästä voit laittaa laatikon kiertoon avaamatta sitä - et tarvinnut siellä "just in case" olemassa olevia tavaroitasi. Ne voivat siis lähteä kiertoon, etkä jää niitä kaipaamaan.

tiistai 15. joulukuuta 2015

Kohti uutta kotia!

Moikka taas vähästä aikaa! Sain tossa lauantaina tosi ilosen puhelun ja tulinkin kertomaan teille vähän uutisia. En ole tainnut täällä blogin puolella vielä mainitakaan, mutta irtisanoin mun osuuden meijän asunnosta viime kuussa, ja siitä asti oon epätoivoisesti ettinyt uutta kämppää ittelleni. Torstaina olin kattelemassa kahta asuntoa Turun keskustassa, ja onnekseni toiseen niistä tärppäsi! Ja harvinaista mun tuurillani - siihen mieluisampaan. Asunto on reilusti isompi mitä tarvitsisin, mutta niin loistavalla sijainnilla ihan ydinkeskustassa, että se oli pakko saada :D

Terveiset Helsingin Sanomatalolta. Hiukan oltiin korkeella!

Muutto on nyt siis luvassa 1.1.2016, eli loistavasti siinä uudenvuoden juhlahumun jälkimainingeissa. Tänään kävin just allekirjoittamassa vuokrasopimuksen. Luvassa on siis ihana kolmenkymmenen neliön asunto. Keittiö on about kolme kertaa suurempi kun nykyisessä asunnossa. Lisäksi kämpässä on söpön kompakti pikku vessa ja pienenpieni "vaatehuone". Lupaan laittaa kuvia, kunhan saan asunnon avaimet käteeni.

Uskon, että nyt minimalismiprojektini vasta pääseekin alkuun, sillä asunnon ainoat kiinteät säilytystilat keittiökaappien lisäksi ovat pienenpienessä "vaatehuoneesa" enkä aio hankkia sinne mitään isoa kaappia - otan mukaani vain joko liinavaatekaappini tai senkin. Sen näkee sitten myöhemmin, että kumpaan päädyn. Lisäksi nyt yksin muuttaessa pääsee paremmin hallinnoimaan sitä, mitä omistaa kun ei ole muiden tavaroita, joista "ei pääse eroon", vaikka itse näkee ne tarpeettomina. Aijon todella tarkkaan katsoa mitä pakkaan mukaan ja mitä laitan jo ennen muuttoa pois, sillä kaikki tavarat täytyy kantaa aika hankalasta paikasta asuntoon sisälle.

Päätin pakatessani listata kiertoon laittamani tavarat. Paljon tulee tämän muuton myötä tavaraa, jota pitää hankkia. Tarkkaan pitää kyllä miettiä, että mitä puuttuvia tavaroita tulen hankkimaan. Kaikkea puuttuvaa en välttämättä tarvitse, vaikka ensin niin ajattelisikin. Esimerkiksi imurista sanoin suoraan meidän äidille, että sellaista en tarvitse enkä nurkkiini halua. Sain juuri kauan kaipaamani kunnollisen lastan lattian pyyhintään ja pesuun. Keittiönlattian puhdistukseen tarvitsen valitettavasti pienen harjan, joten sellainen on hankittava.

lauantai 12. joulukuuta 2015

Miksi sinä et tarvitse mitään joululahjaksi?


Muistatko vielä mitä sait viime jouluna joululahjaksi? 

Et ainakaan tarkalleen, uskaltaisin väittää. Itse muistan saaneeni joitain joulusuklaita sekä joulukarkkeja kuten aina. Lisäksi on joitain hataria muistikuvia leivontatarvikkeista, muttei juuri muusta. Varmasti sain kuitenkin paljon muutakin. Ja niin sait sinäkin todennäköisesti enemmän kuin mitä mieleesi tuli.  Miksemme siis muista suurinta osaa joululahjoistamme?


Varmasti mieleesi on jäänyt mikäli olet saanut joululahjaksi jotain paljon toivomaasi tai tarvitsemaasi. Ehkä uuden puhelimen, mikäli vanha on reistaillut jo pitkään. Uudet villasukat, kun edelliset ovat olleet rikki jo keväästä. Itselleni parhaiten mieleen jäänyt joululahja on (joulusuklaiden ja karkkien lisäksi) useampanakin vuonna saamani leffaliput.

Moni on saanut joululahjaksi jotain, mikä ei oikein miellytä omaan silmää tai vastaa käyttötarpeitasi. Joka joulu on joku trendilahja, jollaisen jokainen lahjansaaja varmasti tarvitsee. Nämä lahjat ovat hauskoja joulunpyhien ajan, mutta vuoden vaihduttua ne päätyvät pöydille ja kaappeihin pyörimään useiksi vuoksiksi.  Jokainen on varmasti myös joskus saanut lahjaksi väärän kokoisen tai muuten vain ei-itseään miellyttävän näköisiä vaatteita tai koruja. Lahjojahan ne ovat, ei niitä pois voi laittaa!

Ehkä olin otsikossa hieman karrikoiva. Onhan se minustakin kivaa saada joululahjaksi ainakin vähän suklaata joulun välipäiville syötäväksi. Tai jotakin, jota oikeasti tarvitsee. Itse ottaisin tänä jouluna mielelläni lahjakortin. Tarvitsisin nimittäin kipeästi uudet farkut, mutta budjetti ei tällä hetkellä oikein jousta sellaisiin. Lahjakortti stokkalle tulisi kipeästi tarpeeseen - tai se, että lahjan antaja lähtisi kanssani farkkuostoksille. Epäilen, että esimerkiksi äitini osaisi ilman minua ostaa minulle natsaavat farkut.

Mieti siis tarkkaan mitä ostat perheenjäsenillesi ja ystävillesi joululahjaksi. Ota lähtökohdaksi se, mitä itse haluaisit saada joululahjaksi. Haluatko saada kaupan valmiiksi kokoaman lahjakorin, joka on kyllä kivan näköinen (ja kallis), mutta jonka sisältöä et oikeastaan tarvitse. Vai ottaisitko mielummin lahjakortin jalkahoitoon, kotisiivoukseen tai vaateliikkeeseen? Mummisi mieltä todennäköisemmin lämmittää uusien pyyhkeiden sijaan vaikkapa verhonvaihto-lahjakortti, jolla lupaat tulla loppiaisena vaihtamaan hänelle kevätverhot hänen puolestaan. Osta lahja siis tarpeeseen äläkä vain pakosta. Mielummin ei lahjaa ollenkaan kuin krääsää, jota lahjansaaja ei tarvitse. Jättämällä turhat tavarat kauppaan säästät myös ympäristöämme.

Mikäli lahjan keksiminen kaverille tuntuu vaikealta, kannattaa myös ihan oikeasti harkita lahjattomuus-sopimusta kaverin kanssa. Itse tein täksi jouluksi sellaisen monen kaverin ja ystävän kanssa. Eikä harmita nyt, eikä harmittanut viime joulunakaan, kun niitä sitä kanssa kokeilimme. Etpähän ainakaan saa lisää mitään, mitä et tarvitse. Niin, ja mikäli tätä lukee joku, joka minulle joululahjan ostamista suunnittelee, suosittelen sitä suklaata. Tai lahjakortin sinne stokkalle, niin ehkä saan joskus vielä ehjät farkut :)

Näillä eväillä päästän teidät tekemään vielä viimeisiä joululahjaostoksia. Ja jos et ole vielä mitään saanut hankittua niin ei hätää! En ole minäkään saanut vielä aikaiseksi, eikä se tosiasia edes stressaa. Vielä on aikaa, ja hyvinhän sitä vielä ehtii :D