lauantai 12. joulukuuta 2015

Miksi sinä et tarvitse mitään joululahjaksi?


Muistatko vielä mitä sait viime jouluna joululahjaksi? 

Et ainakaan tarkalleen, uskaltaisin väittää. Itse muistan saaneeni joitain joulusuklaita sekä joulukarkkeja kuten aina. Lisäksi on joitain hataria muistikuvia leivontatarvikkeista, muttei juuri muusta. Varmasti sain kuitenkin paljon muutakin. Ja niin sait sinäkin todennäköisesti enemmän kuin mitä mieleesi tuli.  Miksemme siis muista suurinta osaa joululahjoistamme?


Varmasti mieleesi on jäänyt mikäli olet saanut joululahjaksi jotain paljon toivomaasi tai tarvitsemaasi. Ehkä uuden puhelimen, mikäli vanha on reistaillut jo pitkään. Uudet villasukat, kun edelliset ovat olleet rikki jo keväästä. Itselleni parhaiten mieleen jäänyt joululahja on (joulusuklaiden ja karkkien lisäksi) useampanakin vuonna saamani leffaliput.

Moni on saanut joululahjaksi jotain, mikä ei oikein miellytä omaan silmää tai vastaa käyttötarpeitasi. Joka joulu on joku trendilahja, jollaisen jokainen lahjansaaja varmasti tarvitsee. Nämä lahjat ovat hauskoja joulunpyhien ajan, mutta vuoden vaihduttua ne päätyvät pöydille ja kaappeihin pyörimään useiksi vuoksiksi.  Jokainen on varmasti myös joskus saanut lahjaksi väärän kokoisen tai muuten vain ei-itseään miellyttävän näköisiä vaatteita tai koruja. Lahjojahan ne ovat, ei niitä pois voi laittaa!

Ehkä olin otsikossa hieman karrikoiva. Onhan se minustakin kivaa saada joululahjaksi ainakin vähän suklaata joulun välipäiville syötäväksi. Tai jotakin, jota oikeasti tarvitsee. Itse ottaisin tänä jouluna mielelläni lahjakortin. Tarvitsisin nimittäin kipeästi uudet farkut, mutta budjetti ei tällä hetkellä oikein jousta sellaisiin. Lahjakortti stokkalle tulisi kipeästi tarpeeseen - tai se, että lahjan antaja lähtisi kanssani farkkuostoksille. Epäilen, että esimerkiksi äitini osaisi ilman minua ostaa minulle natsaavat farkut.

Mieti siis tarkkaan mitä ostat perheenjäsenillesi ja ystävillesi joululahjaksi. Ota lähtökohdaksi se, mitä itse haluaisit saada joululahjaksi. Haluatko saada kaupan valmiiksi kokoaman lahjakorin, joka on kyllä kivan näköinen (ja kallis), mutta jonka sisältöä et oikeastaan tarvitse. Vai ottaisitko mielummin lahjakortin jalkahoitoon, kotisiivoukseen tai vaateliikkeeseen? Mummisi mieltä todennäköisemmin lämmittää uusien pyyhkeiden sijaan vaikkapa verhonvaihto-lahjakortti, jolla lupaat tulla loppiaisena vaihtamaan hänelle kevätverhot hänen puolestaan. Osta lahja siis tarpeeseen äläkä vain pakosta. Mielummin ei lahjaa ollenkaan kuin krääsää, jota lahjansaaja ei tarvitse. Jättämällä turhat tavarat kauppaan säästät myös ympäristöämme.

Mikäli lahjan keksiminen kaverille tuntuu vaikealta, kannattaa myös ihan oikeasti harkita lahjattomuus-sopimusta kaverin kanssa. Itse tein täksi jouluksi sellaisen monen kaverin ja ystävän kanssa. Eikä harmita nyt, eikä harmittanut viime joulunakaan, kun niitä sitä kanssa kokeilimme. Etpähän ainakaan saa lisää mitään, mitä et tarvitse. Niin, ja mikäli tätä lukee joku, joka minulle joululahjan ostamista suunnittelee, suosittelen sitä suklaata. Tai lahjakortin sinne stokkalle, niin ehkä saan joskus vielä ehjät farkut :)

Näillä eväillä päästän teidät tekemään vielä viimeisiä joululahjaostoksia. Ja jos et ole vielä mitään saanut hankittua niin ei hätää! En ole minäkään saanut vielä aikaiseksi, eikä se tosiasia edes stressaa. Vielä on aikaa, ja hyvinhän sitä vielä ehtii :D

2 kommenttia:

  1. Mä kyllä muistan ihan tarkalleen, mitä sain viime jouluna lahjaksi. Kävin jopa tarkastamassa viime vuoden listasta (listaan omat ja lasten saamat lahjat, kun on kiva sitten vuosia myöhemmin muistella, mitä on keneltäkin saanut, listaan myös annetut lahjat) ja olin muistanut ihan jokaisen. Tosin allekirjoitan kyllä täysin sen, että en olisi niitä varsinaisesti tarvinnut, vaikka useimmista on ollut tosi paljon iloa. Hirveää lahjavuorta mulle ei tule. Itse saan paketin mieheltä (pari pakettia), vanhemmilta, miehen vanhemmilta ja ehkä yhdeltä kaverilta. Ollaan myös sekä mun että miehen sisarusten kanssa sovittu, että lapsiperheisiin annetaan vaan yksi paketti. Käytännössä mun ja miehen sisarukset ostaa kukin paketin vaan kummilapselleen. Hyvin toimiva systeemi, ja pysyy lastenkin lahjamäärät aisoissa. :)

    VastaaPoista
  2. Tutta tuo kuulostaakin aivan loistavan ja harvinaisen kohtuulliselta lahjamäärältä! Tuossa olisi tavoittelemisen aihetta itselläkin :)

    VastaaPoista

Herättikö kirjoitukseni ajatuksia? Kommentoi!