tiistai 12. tammikuuta 2016

Tavaran karmisen ABC osa 3: Luopuminen


Miten karsin? Miten luovun tavarasta? 


Nämä kivikasat ovat jääneet lähtemättömästi mun mieleen. Näissä on jotain karua estetiikkaa. Kuva on Levi-tunturin huipulta meijän Norjan reissulta lokakuussa 2015.


Moni omistaa tavaroista varakappaleita. 

Helpoin tapa startata tavaramäärän vähentäminen on luopua turhista varakappaleista. Moni kokee, että varakappaleet ovat olemassa pelastamassa arkea, jos jokin menee pieleen. Väittäisimpä melkein, että suurin syy ainakin itselläni varakappaleisiin oli tavaroiden katoaminen. Jos olen aamulla lähdössä kiireellä kouluun, enkä löydä lapasiani, voin ottaa varahanskat mukaan.

Varakappaleet ovat usein sellaisia, jotka eivät ole juuri sopivia käyttötarkoitukseensa, mutta ne kelpaavat jossei löydä lempitavaraansa. Entäs jos ajatusmallin kääntää toisin päin? Voisiko varakappaleista luopuminen selvittää kodin kaaosta sen verran, että ne lempparit eivät katoa ja ovat aina valmiina käyttöön.

Minua jää harmittamaan jos luovun tästä. Entä jos tarvitsenkin tätä myöhemmin?

Älä luovu esineestä josset ole valmis siitä luopumaan. Itse laitan esineitä usein "jäähylle". Sijoitan tavaran esimerkiksi kaapissa hyllyllä taakse tai ylähyllylle. Mikäli sanonta "pois silmistä, pois mielestä" pätee, laitan tavaran jonkin ajan (esim. 2kk) kuluttua kiertoon. Mikäli tarvitsen tavaraa sinä aikana, mietin uudelleen tarvitsenko tätä vai onko minulla parempi vaihtoehto tämän korvaamiseen.


Mistä löydän poistettavaa tavaraa?

Onko sinulla laatikoita, jotka sisältävät vähän kaikkea, mutta eivät oikeastaan mitään? Tiedät ehkä muutaman asian joka siellä asustaa, mutta suurin osa tavarasta on vain pelkkää tavaramassaa. Onko vaatekaapissasi hyllyjä johon vain kertyy vaatteita, mutta jolla olevat vaatteet ovat harvoin päälläsi kotioven ulkopuolella.

Yleensä kun tavaran karsimishimo iskee, käyn ensimmäisenä niiden laatikoiden kimppuun, jotka sisältävät pientä tavaraa. Yleensä sieltä löytyy helpoiten turhaa. Tässä logiikassa on kuitenkin ongelma. Vaikka pikkusälä viekin paljon tilaa, enemmän sitä vie isompi tavara. Isompi tavara kun on noh, isompaa ja vie enemmän tilaa. Isompi tavara on usein myös arvokkaampaa kuin pikkusälä, jolloin siitä luopuminen on vaikeampaa. Mielestäni on kuitenkin ok aloitella karsintaa pikkuhiljaa pienistä asioista, ja oppia samalla luopumaan aina vain isommista asioista.

Osan 1 löydät täältä ja osaan 2 pääset täältä.

Mikä kannustaa sinua luopumaan turhasta tavarasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö kirjoitukseni ajatuksia? Kommentoi!