sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Tavoitteet vuodelle 2015 - kuinka onnistuin?

Tavoitteenani vuodelle 2015 oli

  • vähentää tavaran määrää entisestään
  • kehittää pukeutumista klassisemmaksi ja yksinkertaisemmaksi
  • vaihtaa turhat kemikaalit turvallisempiin ja ekologisempiin
  • syödä enemmän vegaanista ja lähiruokaa
  • panostaa kierrätykseen ja ruokahävikin minimointiin
  • säästää rahaa kaiuttimiin
Uskon, että onnistuin jonkun verran vähentämään tavaran määrää entisestään kuluneen vuoden aikana. Etenkin, kun keskellä vuotta oli taas yksi muutto. Enemmänkin olisi ehkä voinut pois laittaa, mutta nykyinen tavaramäärä on melko hyvä. Enemmän tietää sitten kun kaikki on asettunut uuteen kämppään - onko tavaraa yhä liikaa vai sopivasti.

Pukeutuminen ei välttämättä tyyliltään, mutta ainakin rakenteeltaan on paljon yksinkertainen. Syynä tähän on lähinnä laiskuus aamuisin koululle päin suunnatessa. En jaksa herätä niin paljoa aiemmin, että viitsisin käyttää hirveästi aikaa vaatteiden valitsemiseen.

Kemikaalien käyttöä olen vähentänyt ihan kiitettävästi ja olen nyt siirtymäkaudella luonnonkosmetiikkatuotteisiin. Käytän pikkuhiljaa, tuote kerrallaan purkkeja loppuun ja ostan tilalle luonnonkosmetiikkaa. Paljoa kemikaaleja minulla ei enää olekaan käytössä, mutta olemassaolevia säästelen ja yritän käyttää mahdollisimman vähissä määrin. 

Lähiruokaan ei oikein ole ollut varaa panostaa, mutta koulussa olen usein valinnut ruuista sen vegaanisen vaihtoehdon. Pikkuhiljaa olen siirtynyt myös esim. kotona käyttämään margariinia leivän päällä ja vähentänyt juuston ja maitotuotteiden kulutusta. Tätä projektia aion siis jatkaa tämän vuodenkin puolella ahkerasti. 

Edellisessä kämpässä asuessamme pieni keittiö ei oikein innostanut minua kokkailemaan, joten valitettavasti ruokahävikkiä syntyi jonkun verran. Täällä uudessa kämpässä keittiössä on sen sijaan   tilaa vaikka muille jakaa, joten täällä tulee varmasti kokkailtua enemmänkin. Toivon mukaan nyt yksin asuessa myös hyödyntää kaikki tähteetkin tehokkaasti jääkaapista, eikä osta ruokaa pilaantumaan. 

Kierrätykseen panostin rivitaloasunnossa oikein tehokkaasti, mutta tilojen ahtauden vuoksi se sitten hieman jäi, kun kierrätyspistettä ei oikein tuntunut mahtuvan mihinkään. Täällä keittiön allaskaapissa taas on onneksi hyvin tilaa, joten olen nyt jo organisoinut sinne pienimuotoisen kierrätyspisteen. Toivottavasti täällä sujuu kierrätys paremmin.

Kaiuttimiin ei oikeen tullut rahaa säästettyä. Enemmänkin tuli reissailtua vähillä ylimääräisillä rahoilla. Mutta pakko tänne on jotkut kaiuttimet nyt ostaa, sillä tällä hetkellä täällä ei ole mitään muuta äänetoistoa kuin television, läppärin ja puhelimen omat kaiuttimet...



4 kommenttia:

  1. Vinkki: valitse asu valmiiksi jo edellisenä iltana niin aamulla ei tarvitse tuhlata aikaa ihmettelyyn. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän olisi kovin... suunnitelmallista :D Voisin ehkä harkitakin tätä vaihtoehtoa. Nyt kun bussi koululle lähtee käytännössä minun ulko-oveltani, uskon että se tekee aamuista yhä kiireisempiä. Lähimpänä asuvahan tulee yleensä aina viimeisenä, eikö :D

      Poista
  2. Hei, bongasin sut tuolta demi.fi keskustelusta. Näyttää siltä, että meillä on monia yhteisiä kiinnostuksrnkohteita kuten minimalismi, kiinnostus luonnonkosmetiikaan, muutto jne. Sulla on hyvät tavoitteet, hyvin samanlaiset mitkä on joskus/nyt kuuluu omastakin suustani. Mulla on lisäksi tavotteena tälle vuodelle se, etten osta vaatteita tai muuta tavaraa. Koska toi on minimalismissa tärkeetä.

    Kivaa vuotta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kommentista :) On totta, että myös ostamisen vähentäminen on tärkeä osa minimalismia! Tärkeetä on myös se, että harkitsee tarkkaan tekemänsä ostokset, ja ostaa vaan ekologista, kestävää ja laadukasta :)

      Poista

Herättikö kirjoitukseni ajatuksia? Kommentoi!