sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Tessin kymmenen vinkkiä joulusiivoukseen!

1. Aloita ajoissa. (Vähän myöhäistä tässä vaiheessa)

Näin vältyt viime hetken stressiltä. Itse aloittelin joulusiivouksia marraskuun puolella. Nyt on kaikki jo kunnossa, vähän vaan päivittäisiä tavaroita pitkin viime päivien jäljiltä.

2. Järki käteen joulukoristeiden kanssa.

Vanhemmillani ainakin on monta laatikollista kuusenpalloja, tonttuja, enkeleitä, valoja ja kaikkea muuta joulukrääsää. Asunnon koristeleminen on kyllä toki kivaa, mutta muista että kaikki pitää myös kerätä pian pois. Paljonko tarvitset joulukoristeita, kun niitä käytetäänkin vain kerran vuodessa muutaman viikon ajan? Ne vievät aika paljon tilaa... Itse päädyin jättämään joulukoristeet kokonaan pois. En viitsinyt niitä tänne levittää, kun en jouluihminen oikein muutenkaan ole.

3. Raivaa jääkaappi ennen jouluostoksille lähtöä.

Vanhempien luona ainakin käy joka joulu niin, että puolet ruuista on ulkona, kun jääkaappiin ei mahdu, Jääkaappiin monesti unohtuu paljon sellaista, jonka ei kuuluisi/tarvitsisi siellä olla, ja vie vain turhaan tilaa. Pelkkä järjestelykin tuo yllättäen tilaa jääkaappiin.

4. Siivoa myös ne kaapit.

Joskus nekin täytyy kuitenkin siivota. Miksei siis jouluksi, varsinkin jos aloittaa siivoamisen ajoissa. Tämä ohjehan on jokaista muuta joulusiivousohjetta vastaan. Itse kuitenkin olen sirä mieltä, että jouluksi kannattaa siivota kaapit. Minua ärsyttävät suunnattomasti sotkuiset kaapit, joten ilomielin siistin ne jouluksi.

Kaappien siivouksessa on myös toinen etu. Samalla tulee käytyä tavaraa läpi ja luovuttua turhasta, Käyttämättömillä tavaroilla, joita et itse tarvitse voi ilahduttaa vähävaraisia perheitä :) Ehkä sitten paremmalla omatunnolla voi ottaa joululahjat vastaan.

5. Käytä ympäristöystävällisiä pesuaineita

Edes kerran vuodessa. Vaikka jouluksi usein tehdäänkin suursiivous ei sen tarvitse tarkoittaa vahvempia pesuaineita. Mitä jos kerrankin säästät ympäristöä js vähnnät kemikaaleja? Pyyhi lattiat pelkällä vedellä tai miedolla mäntysuopaliuoksella. Tiskipöydän saa hygienisoitua valelemalla sen kiehuvalla vedellä. Itse käytän mäntysuopaa yleispesuaineena keittiössä, vessassa, kaikkialla. Tätä en kuitenkaan sen erityisemmin suosittele, sillä en ole sen tarkemmin perehtynyt mäntysuopaan yleispesuaineena - paljonko se puhdistaa. Silmämääräisesti pinnat ainakin puhdistuvat, ja rasva lähtee hyvin.

6. Pyyhi kerrankin myös listojen, kaappien, valaisimien päälliset ja sälekaihtimet. 

Täytyy sekin joskus tehdä. Sitten voitkin koko joulun ylpeänä katsella kaappien päällisiä, kun ne ovat pölyttömät. No ei vaan, tarkoitan pikemminkin sitä, että minun itseni on ainakin helpompi rutistaa kaikki sitten kerralla, kuin yrittää valehdella itselleni, että kyllä mä ne sitten ennen pääsiäistä/juhannusta/ensi joulua siivoan.

7. Listaa asiat/paikat, jotka haluat saada siivotuksi

Siivouksen edetessä viivaa yli siivotut kohteet, ja nää kuinka lista lyhenee silmissä. Listaa asiat ennemmin pieninä tavotteina ( pese keittiön ikkunat, vaihda pyyhkeet, pyyhi kaappien päälliset) kuin isoina köntteinä ( siivoa keittiö, pyyhi pölyt) niin tavoitteet tuntuvat realistisemmilta.

8. Tee innostava siivoussoittolista

Siivoaminen on mukavampaa hyvän musiikin säestämänä. Tee siis vaikka spotify:hin siivoussoittolista. Listaa pirteitä lempikappaleita, tai jos pidät joulumusiikista, lisää sitäkin toki listalle.

9. Kasat suoriksi ja kengät riveihin

Läjä lehtiä näyttää heti paremmalta, kun sen suoristaa ja laittaa kaikki lehdet samoin päin. Joku saattaa jopa luulla, että sen on tarkoituskin olla siinä. Eteinen näyttää oitis siistimmältä, kun kengät laittaa suoriin riveihin. Turhat kengät kannattaa pakata eteisestä pois kaappeihin.


10. Älä kuitenkaan stressaannu :)

Jos tuntuu ettet ehdi kaikkea, niin sitten et vaan ehdi. Voivoi. Muutama kynttilä vaan palamaan ja valoa pienemälle, niin saat joulun tunnelmaa vähän sotkuisempaankin asuntoon.

1 kommentti:

  1. Sun blogi vaikuttaa tosi kiinnostavalta! En nyt ehdi lukemaan enempää, mutta kommentoin varmaan myöhemmin enemmän, kun pääsen kunnon koneelle. Tabletti on vähän hankala varsinkin kun tämä on lainassa...

    -Maisa

    VastaaPoista

Herättikö kirjoitukseni ajatuksia? Kommentoi!